Site Logotype
Zanimljivosti

Nevjerojatna priča o filmovima snimljenim mobitelom

Mobilografija u fimskoj industriji

U svijetu filmske industrije gdje su produkcije s visokim budžetima, naprednim kamerama i opremom uobičajene, postoji nova tendencija koja izaziva status quo. Zamislite dugometražni film snimljen isključivo na pametnom telefonu, uređaju koji većina nas nosi u džepu svaki dan. Možda zvuči nevjerojatno, ali to je stvarnost koja dobiva na zamahu u filmskoj industriji.

Pioniri mobilne filmske produkcije

Koncept snimanja filma pametnim telefonom nije sasvim nov, ali dobiva na popularnosti kako tehnologija napreduje. I iako se danas možda još uvijek koristi više kao dobra PR priča, to svakako ne može umanjiti činjenicu da imamo filmove snimljene isključivo kamerom na mobitelu.

Filmski autori poput Seana Bakera, redatelja filma “Tangerine” (2015), i Stevena Soderbergha, poznatog po filmovima “Unsane” (2018) i “High Flying Bird” (2019), prihvatili su mobilnu filmsku produkciju. “Tangerine” je posebno dobio pohvale zbog svoje uzbudljive priče i inovativnog pristupa filmskoj produkciji, a snimljen je sa 3 iPhone 5s kamere koristeći FiLMIC Pro aplikaciju.

Prednosti filmske produkcije mobitelom

  1. Pristupačnost: Pametni telefoni su sveprisutni. Njihova široka dostupnost znači da filmaši mogu početi snimati kad god ih inspiracija pogodi. Nema potrebe za prevoženjem teške opreme ili čekanjem pravog trenutka; sve vam je na dohvat ruke.
  2. Ekonomičnost: Tradicionalna filmska produkcija može biti iznimno skupa. Produkcija filma na pametnim telefonima znatno smanjuje troškove povezane s kamerama, ekipom i postprodukcijom. To otvara prilike za neovisne filmaše s ograničenim budžetima.
  3. Kreativnost i Mobilnost: Kompaktna veličina pametnih telefona omogućuje filmašima snimanje u skučenim prostorima ili tijekom kretanja, gdje bi tradicionalne kamere mogle imati problema. Ova razina mobilnosti potiče kreativnost u odabiru lokacija i okvira za snimanje.
  4. Autentičnost: Pametni telefoni nude intiman i autentičan izgled koji rezonira s publikom. Stil “pronađenog materijala”, kao što je viđeno u filmovima poput “Unsane”, stvara osjećaj stvarnosti koji može biti snažan u pričanju priča.

Iskorištavaš li ti potencijal svog mobitela?

S obzirom da pričamo o ljudima koji su mobitelom snimili filmove, tvoj odgovor je vjerojatno ne. Ali dobra vijest je da se to može promijeniti. Možeš naučiti koristiti svoj mobitel kao da je profesionalna kamera ili fotoaparat. Možeš naučiti vještinu zbog koje ćeš postati nezamjenjih dio bilo kojeg kreativnog tima. Istraži našu web stranicu i provjeri kako doći do toga, a mi smo ti tu za sva pitanja.

 

Share